Amerikalı, Besin alerjisi uzmanı, Diyetisyen Jill Castle, dün yaptığı açıklamada besin alerjisi olan çocukların okullarda alay konusu olabilceğine ve arkadaş ortamlarında dışlanabileceklerine dikkat çekti.
2013 yılında 300 aile ile yapılan bir araştırma, besin alerjisi olan çocukların %32’sinin okulda arkadaşları tarafından alay edilip dışlandığını gösterdi. Yine 2014 yılında 4300 okul çağı çocuk üzerinde yapılan bir araştırmada, çoğu kez ailelerin bu durumu fark etmediğini ancak alay konusu olmanın çocuğun psikolojik ve hatta fiziksel sağlığını oldukça olumsuz etkilediği saptandı.
Eğer okul çağında besin alerjisine sahip bir çocuğunuz varsa, böyle bir istismara maruz kalıp kalmadığını size işaret edebilecek belirtiler aşağıdaki gibidir;
1. Depresyon belirtileri göstermek
Üzüntü ve ağlama, yavaş haraket etme, yorgunluk, bitkinlik gibi belirtiler çocuğunuzun depresyon geçidiğinin belirtisi olabilir.
2. Arkadaşları ile görüşmeyi reddetmek
Eğer çocuğunuz arkadaşları ile görüşmeyi istemiyor, çok sık arkadaş değiştiriyor, sosyal ortamlara girmeye çekiniyor, arkadaşsızlık çekiyor ise onu rahatsız eden bir durum söz konusu olabilir.
3. Okula gitmek istememek
Okulda alay konusu olan bir çocuk, okula karşı olan tutumunu değiştirip okula gitmeyi reddedebilir.
4. Not ortalamasında düşüş
Kendisi ile alay edilen çocuk derslerine konsantre olamayıp notlarında düşüş yaşayabilir.
5. Yeme alışkanlıklarında değişim
Çocuğunuz aniden yemek yemeyi reddebilir, en sevdiği yiyecekleri bile yemek istemeyebilir. İster normalden daha az yemek yemek olsun, ister daha çok yemek yemek olsun, bu değişim çocuğun stresli ve endişeli olduğunu gösterir.
6. Kilo kaybı
Çocuğunuz iştahsızlık nedeni ile kilo kaybetmeye başlayabilir.
7. Davranış bozuklukları
Çocuğunuz daha sinirli ve gergin davranışlar sergileyebilir. Normalden daha sessiz ve mutsuz bir ruh hali gösterebilir.
8. Uyku bozuklukları
Çocuğunuzun sürekli uyumak istemesi, normalden daha uzun süre uyuması ve sabah kalkmakta güçlük çekmesi bir sıkıntısı olduğuna işaret edebilir.
9. Okulda öğle yemeği yememek
Çocuğunuz okulda yemek yemeyi reddedip beslenme çantasını eve aynen dolu geri getirebilir. Arkadaşları ile öğle yemeği yemek istemediği için eve her zamankinden daha aç gelebilir.
10. Baş veya mide ağrısı
Stres vücutta baş ve mide ağrısı gibi bir çok fiziksel rahatsızlığa neden olabilir.
11. Hasta numarası yapmak
Çocuğunuz okula gitmemek için hasta numarası yapabilir. Eğer sürekli tekrarlanan sahte hastalık hikayeleri söz konusu ise okulda birşeyler onu rahatsız ediyor olabilir.
12. Endişe belirtileri göstermek
Başağrısı, kalp çarpıntısı, terleme ve mide ağrısının eşlik ettiği endişe işaretleri gösterebilir. Kronikleştiği zaman sürekli endişe duymak, evham yapmak, konsantrasyon bozukluğu yaşamak gibi günlük hayatı olumsuz etkileyen belirtiler ortaya çıkabilir.
13. Yasaklı besinleri denemeye kalkmak
Yaşı büyük çocuklar üzerlerinde yaşadıkları baskı nedeni ile ya da arkadaşlarını etkilemek için alerjen bir gıdayı yemeye cesaret edebilir. Yaşıtlarına kendini kabul ettirmek için gösterilen bu davranış normal olsa da besin alerjisi olan bir çocuk için çok tehlikelidir.
14. Risk almak
Arkadaşlarına kendisini kabul ettirmek için yanında Epipen taşımayı ihmal etmek, kendisi için güvenli olmayan ortamlarda yemek yemek gibi davranışlar sergileyebilir.
15. Kabus görmek
Alay edilmek bir çok çocuk için fiziksel ve duygusal bir travma yaratabilir, çocuğun zihnini meşgul edip uykusunda kabuslar görmesine neden olabilir.
16. Kendisine duyduğu güvende azalma
Alay edilme özellikle okul çağlarındaki bir çocuğun kendine güvenini azaltıp kendisini değersiz hissetmesine neden olabilir.
Besin alerjisi nedeni ile alay edilen bir çocuk yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçını sergileyebilir. Bu belirtilerin nedenini anlayabilmek için çocuğunuzu daha yakından gözlemleyin ve alay edildiğini fark ettiğiniz an durumu düzeltmek için harakete geçin. Uzman bir pedagogtan destek alabilir, okul yönetimi ve öğretmenleri ile görüşebilir, alay eden çocukların aileleri ile bir araya gelerek durumu kendi çocuklarına anlatmalarını rica edebilirsiniz. Hepsinden önemlisi çevrenizi besin alerjisi konusunda daha detaylı bilgilendirip eğitebilirsiniz.
İnsanlar her zaman kendileri gibi olmayana karşı direnç gösterip dışlama eğiliminde bulunabilirler, aynen çocukluğumuzda gözlük takan arkadaşlarımıza “Dört Göz” lakabı takıp alay etmemiz gibi… Önemli olan çocuğunuzu korumak adına başka çocuklara karşı incitici davranışlarda bulunmadan sorunu çözmektir. Anlayış beklediğiniz kişiyi eğitmediğiniz sürece empati duymasını bekleyemezsiniz. Ayrıca çocuğunuzun böyle bir istismara maruz kalmasın diye yaşıtları ile bir araya gelmesini engellemek, onu korumak adına yapacağınız masum ama çok yanlış sonuçlar doğurabilecek bir adım olur. Besin alerjisi hiç bir zaman çocuğunuzun sosyal hayatını engellememelidir.
Kaynak: about.com