Kenar

Münevver ve Gümüşnisa Dalkılıç’ın Hikayesi

image
Sevgili Münevver Dalkılıç, fedakarlık dolu hikayesini tüm içtenliği ile bizlerle paylaştığı için kendisine teşekkür eder, hikayesinin bir çok anneye örnek olmasını dilerim.

AA: Kısaca bize kendinizi tanıtır mısınız?
MD: Ben Münevver Dalkılıç, Akdeniz Üniversitesi Seyahat acentacılığı mezunuyum. 4 yıllık evliyim.

AA: Kaç yaşında, kaç çocuğunuz var?
MD: 2,5 yaşında inek sütü alerjisi olan Gümüşnisa adında bir kızım var.

AA: Çocuğunuzdaki gıda alerjisi belirtilerini ilk ne zaman fark ettiniz?
MD: Alerjiyi kızım 3 aylıkken farkettim, ben yemek yerken yalanmaya başladı, ben de dudaklarına biraz yoğurt sürmüştüm hemen kızardı. İlk defa yediği için normal zannettim, hiç böyle birşeyle karşılaşmadım ve duymamıştım. (başımıza gelene kadar)

AA: Teşhis koyulana kadar nasıl bir süreç geçirdiniz?
MD: Bulunduğum yerde alerji bölümü yok malesef doğumu 29.08.2012, Ağustos ayına gelmişti ve Antalya’da havalar çok sıcak olduğu için isilik olarak koydular adını, çünkü ilk baştaki belirtileri sadece kızarıklık ve kaşıntıydı.

AA: Teşhis koyulduktan sonra nasıl bir yol izlediniz?
MD: Ben sürekli belirtilerini araştırarak tahmin etmiştim, çok zor bir süreçti tabi ki tecrübesizlik. Özellikle ek gıdaya geçiş dönemleri, ne yedireceğini bilememek, çok şükür ki 2 yaşına kadar emdi. Ağzıma süt içeren hiç birşey koymuyordum, emdiği için yediklerim geçiyordu. Evimize süt içeren hiç birşey almıyorduk, uzun bir süre evden dışarı çıkmadım. (misafirlik yani)

AA: Bu süreçte sizi en çok zorlayan etken ne oldu?
MD: Pregomin mamayı hiç yemedi, sürekli aynı şeyleri zorla yedirmek zorundaydık. Diğer arkadaşların da yazdığı gibi ne yaşadığımızı bilmeyen kişilerin bu kadarcıktan birşey olmaz, canı çekmiştir diye gizli kaçamak birşeyler veren insanlarla uğraşmak beni çok zorlamıştı.

AA: Size bu süreçte en çok destek veren kişi kim oldu?
MD: En çok desteği kardeşim verdi çünkü babamız bile arada birşey olmaz diye verme dememe rağmen veriyordu. Çünkü babamız kriz dönemlerine hiç şahit olmadı, işten gelene kadar çocuk rahatlamış oluyordu.

AA: Zamanı geri çevirebilme şansınız olsaydı alerji ile mücadelenizde neyi yapmak ya da yapmamak isterdiniz?
MD: Zamanı geri çevirseydik, hamilelik döneminde doktorun verdiği kalsiyum hapını hiç kullanmadım, haptan alacağı desteği ben doğal yoldan vereyim diyerek çok yoğurt ve süt tükettim. Herşeyin fazlası zarar derler ya gerçekten doğru belki gene olacaktı ama ben şu an kendimi suçluyorum. Eğer çocuğumu 2,5 yaşında bu kadar herşeyden mahrum bırakacağımı bilseydim daha az inek sütü tüketirdim.

AA: Çocuğunuza alerjisini nasıl anlattınız? Bazı gıdaları yiyememesini nasıl açıkladınız?
MD: Daha 2,5 yaşında, anlaması mümkün değil ama bu anne ve babalar için bunu sadece büyükler yiyebiliyor, bunun içine böcek girmiş, bu kokuyor zaten diyerek açıklıyorum. Bu yaptığım ne kadar doğru bilmiyorum, bazen arkadaşlara yemeye gittiğimde sofrada yoğurdu gördüğü zaman anne kokuyor diyor ve bu beni o kadar çok üzüyor ki anlatamam.

AA: Alerji ile yeni tanışan annelere neler önerirsiniz?
MD: Bu çok zor bir süreç, biz bunu yaşamış anneler olarak aslında neler önersek boş, yaşaya yaşaya tecrübe edecekler. Sadece zaman ve sabır, daha sonra bakacaklar ki hayatları sadece çocuğunun yiyebildikleriyle sınırlı, onun yiyemediği hiç birşey boğazlarından geçmediği…sadece SABIR

AA: Ülkemizde gıda alerjisinin daha iyi tanınması ve geniş kitlelerce anlayış gösterilmesi için sizce neler yapılmalı?
MD: Ülkemizde insanlarımız malesef bu konuda hiç duyarlı değil. Almanya’da yaşayan yeğenim bir çok markette alerji bölümü var, aklına gelen herşey var, içinde süt olmayan herşeyi bulabiliyorsun diyor. Burada neden yok? Sağlıklı olmayabilir ama ben çikolata veya başka bişey yedirmek istiyorum ama ya süt tozu ya peynir altı suyu var veya çok arayacaksın ki öyle bulacaksın. İnsanlarımıza gelince komşum dondurmayı eline veriyor çocuğunun oynaması için bize yolluyor ve kızımın alerjisini bildiği halde. Bence ilk önce insanlarımız bilinçlendirilmeli. Tv’de o kadar gereksiz program var ki, bu tarz alerji üzerine yapılsa ne kadar faydalı olur.

AA: Son olarak eklemek istedikleriniz?
MD: Son olarak eklemek istediğim Allah hepimizin yardımcısı olsun, çok zor birşey ilaçla tedavisi yok. Sadece zaman ve sabır, insanın hayatındaki tek değerli şey olan çocuğundan saklı gizli yoğurt vb şeyler yemesi kadar acı ve üzücü. Allah beterinden saklasın diyelim. Böyle bir sayfa açtığınız için çok teşekkür ederim. Umarım sizin sayenizde sesimizi duyururuz da bu konuya dikkat çekeriz.

image

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s