Mayasız Ekmek

imageSon zamanlarda bağırsak florasının alerji ve daha bir çok hastalık üzerindeki etkisi sık sık konuşulmaya başlandı. Bağırsaklarımızdaki zararlı bakteri, maya ve mantarları beslememek için mayalı gıdalardan da uzak durmamız gerekiyor. Bizim gibi hamur işlerine düşkün bir toplum olarak bunu uygulamak zor olabilir ama işe mayasız ekmek tüketerek başlayabilirsiniz. Ben de bu amaçla günlerdir denenmiş ve iyi sonuç alabileceğim bir tarif arayışı içerisindeydim. Sağolsun Sevgili Vildan Çayan’ın tarifi imdadıma yetişti. Kendisinin tarifinde alerjimize göre gerekli değişikliği yaparak aynı sonucu alabileceğimi de öğrenince dünyalar benim oldu. Vildan Çayan‘ın uzun yıllardır glutensiz bir çok tarifi bizzat deneyerek paylaştığı bloğunu mutlaka incelmenizi öneririm. Ayrıca kendisine bloğuma verdiği destekten dolayı çok teşekkür ederim 🙂

Malzemeler:
– 3 su bardağı un (dilerseniz glutensiz un kullanabilirsiniz)
– 1 su bardağı bitkisel süt veya su (pişmiş hayvansal süt tüketebiliyorsanız keçi veya inek sütü, ayran da kullanabilirsiniz)
– 1 su bardağı ılık su
– 1 paket karbonat (10 gr)
– 4-5 damla limon
– Arzuya göre tuz

Hazırlanışı:
Unu karıştırma kabına koyup ortasını açın ve karbonatı ekleyin. Karbonatın köpürmesi için üzerine 4-5 damla limon sıkın. Bu arada kabın kenarına ılık suyu ve bitkisel sütü dökün. Elinizle ya da kaşıkla biraz karıştırıp daha sonra mikserle güzelce karıştırın. Hamurun kıvamı kek hamurundan biraz koyu ele yapışan bir hamur olacaktır. Pişirme kabının içine yağlı kağıt koyun ve ekmeğin kolay çıkması için biraz yağlayın. Hamuru kabın içine alın ve elinizi ıslatıp üzerini düzeltin. İsteğe bağlı üzerine çörek otu ve susam serpebilirsiniz. Üzerine bıçakla bir ya da iki çizik atıp temiz bir örtüyle kapatın. Mayalı bir hamur olmamasına rağmen 20 dakika kadar bekletirseniz hamur dinlenir ve kabarmaya hazır hale gelir. Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 40-45 dakika pişirin.

Öneri: Ekmek hamuruna alerjinize göre zeytin, ceviz, kekik, biberiye, susam veya çörek otu gibi eklemeler de yapabilirsiniz. Bitkisel süt olarak pirinç, yulaf, badem, fındık sütü kullanabilirsiniz. Glutensiz un markaları için bu linki tıklayabilirsiniz.

Uyarı: Malzemelerden herhangi birine alerjisi olan çocuklar tüketmemelidir veya tarifte gerekli değişiklikler yapılmalıdır.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s