Süt Alerjisi, Süt Ürünleri Alerjisi ve Laktoz İntoleransı Arasındaki fark nedir?

image

Tepkileri çok net bilinmediği için sık sık birbirine karıştırılan 3 farklı terimi kısa ve öz açıklayan bir makale çevirisini sizlerle paylaşarak yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak istedim.

Süt Alerjisi immün sistemin besin içerisindeki proteinlere tepki gösterdiği bir besin alerjisi cinsidir. Süt içerisindeki protein sindirildiğinde immün sistem tetiklenir ve kaşıntı, kızarıklık, kabarma gibi hafif tepkilere veya nefes alamama, hırıltı, bayılma gibi ciddi tepkilere neden olabilir. Besin alerjisinin ölümcül olma potansiyeli olduğu da unutulmamalıdır. (Anafilaksi)

Süt alerjisi bazen Süt Ürünleri Alerjisi olarak adlandırılır ancak bu terimi kullanırken dikkat etmek gerekir. Süt ürünleri, içerisinde inek sütü bulunduran besinlere verilen genel bir isimdir ve süt gibi tek bir içerikten oluşmaz. Bu nedenle içerik etiketlerinde alerjenlerin belirtilmesi kurallarına göre süt ürünleri değil, süt belirtilmek zorundadır. Bu nedenle süt alerjisi ile yeni tanışan kişilere süt ürünleri alerjisi demek yerine süt alerjisi demek içerik etiketlerini okumakta kolaylık sağlar.

Gıda intoleransı ise besin alerjisinde olduğu gibi immün sistemin tepkisini içermez. Laktoz intoleransı olan bir kişi, süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz adlı şekeri parçalayıp sindirebilecek laktaz enzimine sahip değildir. Sonuç olarak bu kişiler süt ve süt ürünlerini sindiremez ve bulantı, kramp, gaz, şişkinlik ve ishal gibi belirtiler gösterebilir. Laktoz intoleransı kişiye büyük rahatsızlık vermesine karşın hayati bir tehlikesi yoktur.

Kendinizde veya çocuğunuzda süt alerjisi belirtileri veya yukarıda bahsedilen laktoz intoleransı belirtileri gözlemliyorsanız, mutlaka bir alerji uzmanına veya gastroenteroloğa başvurmalısınız. Laktoz intoleransı olan kişiler laktaz enzimini dışarıdan alarak süt ve süt ürünlerini rahatlıkla tüketebilirken daha çok çocukluk döneminde görülen süt alerjisinde çocuğa ve gerekirse emziren anneye diyet önerilir. Süt alerjisinin çocuk büyüdükçe hafifleyip 2-5 yaşlarında geçmesi öngörülür. Besin alerjileri çok nadiren ilk ergenlik çağına kadar devam edebilir veya ömür boyu sürebilir.

Kaynak: FARE

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s